Alt Islatma (Enürezis) Nedir?
Birçok ebeveyn alt ıslatma (enürezis) nedir? Sorusunun cevabını merak eder. Çünkü hemen her çocuğun başına gelebilecek olan bu durum, hem çocuklara hem de ailelere zor bir süreç yaşatır. 5 yaşından sonra meydana gelen bu sorun, çocuğun hem gündüz hem de gece altını ıslatmasını ifade eder. Çocuklar altlarını ıslatırken durumun farkında olmazlar.
Çünkü enürezis, istem dışı meydana gelen bir problemdir. Bu durum genel olarak geceleri meydana gelir. Alt ıslatma haftada 2 kez meydana geliyorsa ve bu ıslatma 3 ay devam ediyorsa tedavi edilmesi gerekir.
Alt ıslatma istemsiz bir durum olduğu için bu sorunu ortaya çıkaran sebepler vardır. Bu sebepler hem psikolojik hem de fiziksel olabilir. Çocuğunuzda böyle bir rahatsızlık var ise en kısa zamanda tedavi olmasını sağlamanız gerekir. Çünkü 5 yaşını geçen bir çocuğun bu tarz bir problem yaşıyor olması, onu en başta psikolojik açıdan çok fazla etkiler.
İçindekiler
Gece Alt Islatma (Enorozis Nokturna)
Alt ıslatma iki farklı zamanda meydana gelir. Bazı çocuklar bu sorunu gündüzleri yaşarken bazıları ise geceleri yaşarlar. Gece alt ıslatma durumuna enorozis nokturna denir. Çocuklar uykuda oldukları için altına yaptıklarının farkında olmazlar. Gece alt ıslatma sorunu 5 yaşına kadar görülebilir.
Bu yaşa kadar çocuğunuza tuvalet eğitimi vermeniz gerekir. Ancak sorun 5 yaşından sonrada devam ederse tedavi yöntemlerine başvurmanız gerekecektir. Aksi halde çocuğunuz için tehlike çanları çalacaktır. Sorunu kısa sürede tedavi ettirmeniz, çocuğunuzun gelişimi açısından gereklidir.
Gündüz Alt Islatma (Enorozis)
Alt ıslatma sorunu genel olarak geceleri yaşansa da bu durumu gündüzleri yaşayan çocuklar da vardır. Gündüzleri yaşanan alt ıslatma problemine ise enorozis denir. Çocuğunuza gerekli muayeneleri yaptırarak sorunun nedenini tespit ettirebilirsiniz.
Alt Islatma Nedenleri Nelerdir?
Alt ıslatma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Uyanma bozuklukları
- Mesanede aşırı kasılma
- Düşük mesane kapasitesi
- İdrar miktarının çok fazla olması
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Şeker hastalığı
- Üretranın tıkanıklığı
- Dikkat eksikliği hiperaktivite
Gibi nedenlerden dolayı alt ıslatma yaşanabilir. Bu nedenler haricinde psikolojik ve genetik nedenlerden dolayı da alt ıslatma meydana gelebilir.
Psikolojik Nedenler?
Alt ıslatma probleminin nedeni yaşanan psikolojik bozukluklar olabilir. Öğretmen değişikliği, ebeveyn kaybı, yeni kardeş, okuldaki ve ailedeki sorunlar, çocuğunun çok fazla etkilenmesine yol açabilir. Bu etkilenmeler, çocuk üzerinde fiziksel bir etki yaratır. Bu etki sonucunda da alt ıslatma problemi meydana gelebilir.
Çocuklar, alıştıkları şeylerden kolay kolay vazgeçemezler. Bundan dolayı küçük yaşta değişim yaşamak onlar için hiç de iyi bir durum değildir. Bu değişimler yüzünden alt ıslatma problemi yaşayan çok sayıda çocuk vardır.
Zorlanma yaşayan çocukların altını ıslatmaları çok sık karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca sevgisizlik ve baskı durumları da bu sorunu ortaya çıkarır. Bunun dışında tuvalet eğitimi verirken yaşanan olumsuzlukların da alt ıslatmayı tetiklediği gözlemlenmiştir.
Fiziksel Nedenler?
Çocuğun ilgili organlarında meydana gelen işlevsel ve niteliksel sorunlar, alt ıslatma yaşanmasına yol açarlar. Çocuk uyku esnasında mesanesinin dolduğunun sinyalini alamaz. Bu sinyali alamadığı zaman da altına ıslatır.
Kabızlık sonrasında mesanenin zorlanması, böbreğin su atması için yardım eden hormonun az salgılanması ve mesanenin küçük olması gibi fiziksel nedenler, çocuklarda bu tip problemlerin meydana gelmesini sağlıyor.
Alt Islatma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alt ıslatma sorunu 5 yaşından küçük olan çocuklarda görüldüğü zaman tedaviye gerek duyulmaz. Ancak tuvalet eğitimi alan ve 5 yaşını geçen çocuklarda bu sorunun tedavi edilmesi şarttır. Öncelikle ıslatmaya eşlik eden nedenin ne olduğu tespit edilerek tedaviye başlanır. Bu soruna eşlik eden durum tespit edildikten sonra tedavi planı yapılır. Durum çok ciddi bir seviyedeyse alarm tedavisi ve ilaç tedavisi gibi yöntemlere başvurulur.
Alarm Tedavisi
Uyanamama sorunu yaşayan çocukların alt ıslatma probleminden kurtulabilmeleri için alarm tedavisi uygulanır. Bu tedavide birkaç damla ıslaklık meydana geldiği zaman alarm çalmaya başlar. Böylece çocuk uykudan uyanır. Bu tedavide başarılı olma oranı %75’tir. Çocuk alarm sayesinde uyanma alışkanlığı kazanır. Böylece gece altını ıslatmasına sebep olan durumdan kurtulur.
İlaç Tedavisi
Alt ıslatmada alarm tedavisinin dışında ilaç tedavisi de uygulanır. Bu ilaçlar idrar miktarında azaltma yapar. Böylece mesanenin çok fazla dolması engellenir. Verilen ilaçlar uyumadan önce yutulur. Herhangi bir yan etkileri yoktur.
Ancak doktor tarafından önerilerek kullanılması gerekir. İlaç kullanımının yanı sıra sıvı kısıtlamasına da dikkat etmek gerekir. Özellikle de yatmadan önce çok fazla sıvı almak, ilaçların yetersiz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle alt ıslatma sorunu yaşayan çocuklarınıza sıvı verirken dikkat etmeniz gerekiyor.
Psikoterapi
Alt ıslatma probleminin temel nedeni psikolojik bir durum ise tedavisi için psikoterapiden faydalanılır.
Hangi Çocuklar Risk Grubundadır?
5 yaş ve üzeri çocuklarda görülen alt ıslatma sorunu tehlikeli bir durumdur. Özellikle de bu yaş grubuna çok dikkat etmek gerekiyor. Çocuğunuzun bu yaşa kadar tuvalet alışkanlığı kazanmış olması gerekir.
Stres Ve Kaygı
Çocuklar da çeşitli nedenlerden dolayı stres ve kaygı içerisinde olabilirler. Bu durum içerisinde olmak da alt ıslatma yaşanmasına sebep olabilir. Çocuğunuzu strese ve kaygıya iten durumları ortadan kaldırmadığınız sürece altına ıslatmaya devam edecektir.
Genetik Yatkınlık
Yapılan araştırmalar sonucunda genetik yatkınlıktan dolayı da çocukların altını ıslattıkları gözlemlenmiştir. Bu durum çok yaygın olmasa da bazı çocukların bu sebepten dolayı altını ıslattıkları görülmüştür.
Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu (Dehb)
Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar, idrarının geldiğini fark edemezler. Bu fark edememe sonucunda da altını ıslatırlar. Dikkat eksikliği giderilmezse çocuk idrar kaçırma konusunda sorun yaşamaya devam eder.
Gece Alt Islatma Belirtileri Nelerdir?
Sık sık idrara gitme, ani sıkışma, idrar kaçırma, kesik idrar yapma gibi durumlar gece alt ıslatma belirtisi olarak kabul edilir.
Diğer içeriklerimiz ve hizmetlerimiz için BURAYA TIKLAYINIZ.