Blog

Çocuğunuza Sınır Koyma

14 Kasım 2022 by in Aile ve Çift Danışmanlığı

Yapılan araştırmalar neticesinde bazı ailelerin, çocuğunuza sınır koyma konusunda sıkıntı yaşadıkları tespit edilmiştir. Çocuklar, büyüme çağına girdikleri andan itibaren çevrelerinde gördükleri şeyleri taklit etmeye başlarlar. Bu taklit özelliklerinden dolayı kendilerine bir sınır koyamazlar. Bu sınırsızlık onlar için olumlu bir özellik değildir.

Bundan dolayı aileler, çocuklarına sınır koymak isterler.  Böylece onları kontrol altında tutmaya çalışırlar. Ancak gelişim çağında olan bir çocuğa sınır koymak hiç de kolay değildir. Bu nedenle ebeveynlerin doğru bir yol izlemeleri gerekir.

Çocuğunuza sınır koyma konusunda doğru adımları takip etmezseniz, onu çok fazla baskı altında tutmuş olursunuz. Bu da çocuğunuzun içine kapanık, asosyal bir birey olmasına yol açabilir. Bu hususta gerekli görülürse uzman desteği alınmalıdır. Böylece çocuğunuz için en doğru sınırları belirlemeniz daha kolay olur.

Çocuğunuza Kural Koyma

Çocuğunuza koyduğunuz kurallar, onun gelişimini belirler. Bu nedenle kurallarınızın ne gibi sonuçlar doğuracağını iyi bilmeniz gerekir. Bu kuralların özellikle de gelişim yönlendirici olmasına dikkat etmelisiniz. Çocuklar, bu sınırlar çerçevesinde doğru bir gelişim yaşamalıdırlar. Aksi halde kurallarınızın bir önemi kalmaz.

Sert, sıkıcı ve zor kurallardan uzak durmanız gerekir. Çocuğunuzun bu kurallara uymasını sağlarken aynı zamanda özgür hissetmelerini de sağlamalısınız. Kurallarınızda saygı ve nezaketi asla ihmal etmeyin. Mümkün olduğu kadar yumuşak kurallar koyun. Sert ve katı kurallar, çocuğunuzun gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.

Çocuğunuza Sınır Koyma Nasıl Olur?

Çocuğunuza sınır koymak istediğiniz zaman ilk olarak yansıtma yapın. Yani çocuğunuzun hislerini, arzularını ve duygularını gördüğünüzü ona belli edin. Bu yansıtma sonrasında kuralları benimsetmeniz daha kolay olacaktır.

Daha sonra sınırları ifade edin. Alternatifler sunun ve onun için uygun alternatifler hedefleyin. Sınırları belirlerken farklı seçenekler sunmaya çalışın. Çocuğunuz belirdiğiniz sınırı kabul etmezse diğer seçenekler arasından seçim yapmasını sağlayın. Böylece kendi sınırlarını kendi seçmiş olur. Bu sayede çocuğunuz kurallara daha çabuk uyum sağlar.

Çocuğa Sınır Nasıl Konulur

Çocuğunuza Sınır Koyma Aşamaları Nelerdir?

Çocuğunuza sınır koyarken onun istediğini ve duygusunu kabul ederek işe başlayın. Kurallarınızda anlayış ve empatiye mutlaka yer verin. Sınırları ifade ederken kısa ve net olun. Belirli olmanız, kuralın daha net anlaşılmasını sağlayacaktır. Kurallarınız, çocuğunuzun yaşına uygun olmalıdır.

Bu hususta kısa bir araştırma yapmanız daha olur. Böylece hangi yaş grubuna hangi sınırların konulabileceğini daha doğru belirlemiş olursunuz. Sınırlarınızda seçenekler olmasına dikkat edin. Çocuğunuz durumu kabul etmediği zaman ona farklı bir alternatif sunuyor olmanız, kuralın kabul edilebilir olmasına etki edecektir.

Çocuklara Sınır Koymak Nedir?

Çocuğun kendi varlığını diğerlerininkinden ayırt etmeyi sağlar. Ayrıca bu sınırlar sayesinde çocuğunuz, haklarının nerede başlayıp nerede bittiğini çok iyi bilir. Sınırları olan çocuklar varlıklarını daha iyi bilirler. Bu da dış dünya ile daha iyi bir şekilde irtibata geçmelerini sağlar. Çocuklar, sınırlar sayesinde kendilerini tanıma fırsatı yakalarlar. Aynı zamanda kavrama yetenekleri gelişmeye başlar.

Çocuklara sınır koymak onları içine kapanık bir birey haline getirmez. Tam aksine dış dünyaya açılan bir birey olurlar. Uzmanlar, doğru sınırlar çerçevesinde yetişen çocukların dış dünyayla daha iyi irtibat kurduklarını gözlemlemişlerdir. Bu kurallar aynı zamanda eğitim hayatlarına da etki eder. Çocuklarınızı doğru sınırlar içerisinde geliştirdiğiniz zaman başarılı, sağlıklı ve güçlü bir birey olduklarını daha net görebilirsiniz.

Çocuğuma Nasıl Kural Koyabilirim?

Çocuğunuza kural koyarken, kurallarınızın net ve anlaşılır olmasına dikkat edin. Bu hususta anne ve babanın birlikte hareket etmeleri çok önemlidir. Ortak bir karar verilerek sınırlar belirlenmelidir. Kurallara uyulmasında tutarlılığa dikkat edilmelidir. Çocuğunuza koyduğunuz kurallara gerekli zamanlarda sizde uymanız gerekir.

Çünkü çocuklar, ilk olarak ailelerini rol model alırlar. Kurallar, yapılmaması gerekenlerden ziyade yapılması gerekenleri içermelidir. Böylece çocuğunuzun yapması gereken davranışları pekiştirmesi daha kolay olur. Kuralların işe yarayıp yaramadığına dikkat edilmelidir. Eğer gereksiz bir sınır söz konusu ise bu sınır derhal ortadan kaldırılmalıdır. Çocuğunuz kuralları unuttuğunda ya da kasten yerine getirmediğinde sert tepkiler vermemelisiniz.

Çocuğa Kural Nasıl Konulur

Çocuğa Sınır Koymak Neden Önemlidir?

Sınırlar, çocukların çevrelerinde olup bitenleri daha iyi öğrenmelerini sağlar. Bu sınırlar aynı zamanda çevre tarafından beklenen davranışların tanımlanmasına da yardımcı olur. Çocuklarınız, insanlarla olan ilişkilerine daha fazla dikkat etmeye başlarlar.

Ayrıca çocuğun gelişimini destekleyerek büyümesine yardımcı olur. Bu yüzden çocuğa sınır koymak çok önemlidir. Ancak bu sınırların yanlış olması, tam aksi durumların meydana gelmesine de yol açabilir. Bunun için ebeveynlerin kural konusunda iyi bir belirleme yapmaları gerekir.

Kurallara Uymayan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Kurallara uymayan çocuğa pozitif bir disiplinle yaklaşılması gerekir. Yetişkin olarak liderliğinizi doğru kullanmalısınız. Yanlış bir lider olmanız, çocuğunuz üzerinde olumsuz bir psikoloji oluşturabilir. Çocuğunuza uyum sağlamaya dikkat edin. Şımarık davranışlarını bırakmasına yardım edin. Bunun için onu şımartan etkenleri gözden geçirmeniz gerekir. Çocuğunuza ”hayır” kelimesini öğretin ve bu kelimeyi kullanmanız gereken yerde asla ”evet” demeyin. Gerekli durumlarda çocuğunuzla pazarlık yapın.

Çocuğa Sınır Koyarken Hangi Şartlara Dikkat Edilmeli?

Çocuğa sınır koyarken şu şartlara dikkat edilmelidir:

  • Anında tepki verme
  • Bağlantılı olma
  • Tutarlılık
  • Zaman sınırlamaları
  • Onaylanan davranışlarda örnek olma

Bu şartları dikkate aldığınız zaman çocuğunuz için en ideal sınırları belirlemiş olacaksınız.

Çocuğa Sınır Koyma Gerekli Mi?

Çocuklar her şeyi istedikleri gibi yapmayı severler. Ancak bu özgürlük sağlıklı bir gelişim yaşamalarına engel olabilir. Bundan dolayı belli yaşa geldiklerinde belli sınırlara tabi tutulmaları gerekir.

Bu sınırlar, hem kendilerini hem de dış dünyayı tanıyabilmeleri açısından çok önemlidir. Sınırlarını bilen çocuklar, bu dünyada ne yapmaları gerektiğini ve diğer insanlara karşı nasıl olmaları gerektiğini iyi bilirler.

Tüm danışmanlık hizmetlerimiz için BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİNİZ!

Yorum yapmak için giriş yapınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com