Çocuk İstismarı ve İhlali
Çocuklarımız bizler için bu kadar değerli ve önemli iken çocuk istismarı ve ihlali gibi durumlar hepimizin canını çok acıtıyor. Aileler çocuklarını sevmeye, öpmeye kıyamazken çocuklara yapılan istismarlar ve ihmaller son derece üzücü bir durum olmaya devam ediyor.
Küçücük çocuklara yapılan bu istismar ve ihmaller onlarda büyük travmalar yaratıyor ve neredeyse bütün hayatını etkiliyor. Çocuklarımıza zarar gelmemesi için onlara çok dikkat etmeli, son derece güvenmediğimiz insanların yanına asla bırakmamalıyız.
İçindekiler
İstismar Türleri ve Belirtileri Nelerdir?
Çocukların hayatını belki de sonsuza kadar olumsuz bir şekilde etkileyecek olan istismar türlerinin ek bir çeşidi olmamaklar birlikte birden fazla çeşidi mevcuttur. Ama istismarın çeşidi ne olursa olsun çocuğumuza zarar vereceği ve onu olumsuz bir şekilde etkileyeceği kesin bir durumdur.
Bu istismar türleri sırasıyla;
- Duygusal İstismar
- Cinsel İstismar
- Fiziksel İstismar
İstismar türleri yukarıda yazıldığı gibi çeşitlerden oluşmaktadır. İstismara uğramış bir çocuk zaten diğer mutlu çocuklardan farklı olarak göz önüne gelir. Diğer akranlarına göre oyun oynamayı reddeden, en ufak olaylarda korku yaşayan, yalnız başına kimse ile kalmak istemeyen, kendine zarar veren çocuklar, sürekli suçluluk ve utanma hissi taşıyan çocuklar, oldukça düşük özbenlilik taşıyan çocuklarda istismar belirtileri görüntülenir.
Fiziksel İstismar
Çocuğun yere düşmesi, bir yere çarpması ya da herhangi bir etkenden dolayı oluşan yaralanmalara kaza yaralanmaları denir. Ama fiziksel istismar bunlardan bağımsız olarak bir yetişkinin çocuğa bilerek kendi isteğiyle şiddet uygulamasına denir. Çocuğun bile isteye canını yakan yetişkinler çocuğun anne-babası, akrabası ya da herhangi bir birey olabilir.
Çocuğun saçını çekmek, el ile şiddet uygulamak, sopa vb. aletlerle çocuğa şiddet uygulamak, kolunda veya başka bir bölgesinde sigara söndürmek çocuğa fiziksel istismar olur. Bu istismarlar çocuğu psikolojik açıdan olumsuz etkileyerek bütün hayatında travmalar yaşamasına sebep olur.
Duygusal İstismar
Duygusal istismar diğer istismar türlerinden farklı olarak herhangi bir fiziksel şiddet ya da fiziksel temas içermez. Duygusal istismar da küçük yatan itibaren duyulan kötü sözler, edilen hakaretler ve aşağılamalar çocuklara oluştan duygusal istismarlardır. Ailesi çocuğu kendi istediği ve kendi kurallarına yetiştirmek istediği ve çocuk bundan bağımsız olduğu zaman aile tarafından duygusal istismara maruz alır ve bu durum çocuğun bütün hayatını etkiler.
Cinsel İstismar
Çocuklara uygulanan istismarlar hep çok can yakarken cinsel istismarlar çocukların ölmesine dahi sebep olabiliyor. Küçük bir çocukla birlikte olarak kendi tatmin eden bireyler ve çocuğun hayatını karartmanın yanı sıra çocukların ölümüne bile sebep olabiliyorlar. Cinselliğin ne olduğunu bilmeyen çocuklar böyle bir durumla karşı karşıya geldiği zaman çok büyük travmalar yaşayabiliyor, küçük bedenleri bu olayı kaldırmadığı için de ne yazık ki ölebiliyorlar.
İhmal
İhmal olayı genellikle ailelerin çocukları ile yeteri kadar vakit geçirememesinden kaynaklanıyor. Çalışan aileler ve gün boyu çok yoğun çalışan aileler çocuklarına yeteri kadar vakit ayıramıyor ve çocuğunu aile sevgisinden mahrum bırakıyorlar. Bu durum çocuklar için hiç iyi olmazken ilerleyen zamanda ihmalden dolayı daha büyük sorunlarla karşı karşıya gelmeleri söz konusu olabiliyor.
Çocuk İstismarını Kolaylaştıran Başlıca Risk Faktörleri
Çocuk istismarı herkes tarafından bu denli kınanırken maalesef hala günümüzde devam edebiliyor. Ailelerin çocukları ihmal etmesi çocuk istismarını kolaylaştıran risk faktörleri içine gelebiliyor.
Bu risk faktörleri sırasıyla;
- Ailelerin çocuğu ihmal etmesi
- Ailelerde eğitim eksikliği
- Aile bireylerin alkol ve uyuşturucu gibi maddeler kullanması
- Ailelerin ya da çocuklara istismar eden kişilerin çocukluk zamanlarında böyle bir durum yaşamış olmaları
Yukarıda yazılan maddeler çocuk istismarını kolaylaştıran başlıca risk faktörleri arasında yerini alıyor. Bir birey anne ya da baba olmak istiyor ama çocukluğunda böyle bir durum ile karşı karşıya gelmişse anne ya da baba olmadan bir psikiyatristten tedavi alması şiddetle önerilir.
Çocuk İle İlgili Risk Faktörleri
Çocuk ile ilgili risk faktörleri arasında genellikle anne babanın istekleri dışında doğan ve dünyaya gelen çocuklar oluyor. Buna örnek olarak anne baba bir kız çocuk istiyor ama dünyaya erkek çocuk geliyorsa bunu kabul edemeyen ailelerde çocuğa pek ilgi verildiği görülmüyor. Bunlara örnek olarak bir hastalık ile ilgili dünyaya gelen çocuklarda bazı aileler psikolojik bunalım yaşarken bazı ailelerde bu konuda ne yapması gerektiğini bilemiyor.
Anne-Baba veya Bakım Veren ili İlgili Risk Faktörleri
Herkeste oluşabilecek sorunlar birden fazla olabileceği içinden bir çocuğun anne ve babasında da bakıcısında da psikolojik sorunlar meydana gelebilir. Anne-babalar bakıcı konusunda da çok titiz davranmalılar. Kendini ifade edemeyecek bebekler ve çocuklar için bakıcı ile aralarında ki ilişki çok önemlidir.
Anne-baba ve bakım veren ile ilgili risk faktörleri arasında eğitim eksikliği, çocuklukta yaşanan travmalar, psikolojik sorunlar ve hastalıklar söz konusu olabilir. Bir çocuğun en sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve büyümesi için anne-baba ve bakım veren kişi ile risk faktörleri olmaması gerekir.
Ailenin Sosyal Yapısı ile İlgili Risk Faktörleri
Ailenin sosyal yapısı ile ilgili risk faktörleri arasında ilk baştan gelen ailenin eğitim düzeyidir. Ardından ailenin sosyal çevresi, bakım gücü yetersizliği, ekonomik sıkıntıları, aile içi şiddetlerinin olması ailenin sosyal yapısının riskleri arasında yer alır. Evlilik dışı oluşan çocukların olması durumunda aileler buna karşı gelerek travmalara sebep olabiliyor.
Toplumla İlgili Risk Faktörleri
Bir toplum bir bireyi en çok etkileyenler olarak listede yerini alıyor. Toplum çocuğa değer veren bir toplum değilse o toplumda çocuk yetiştirmek oldukça zor bir durum oluyor. Toplumda olan yasalarda çocuk haklarına ne kadar çok önem verilirse o kadar sağlıklı olur. Toplumla ilgili risk faktörleri arasında da toplumda çocuklara verilen hakların eksik olması, cinsiyet eşitsizliği, cinsiyetlerde yapılan ayrımcılıklar, pedofili ve kontrolsüz internet kullanımları yerini alıyor.
Tüm danışmanlık alanlarımız için BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİNİZ!