Blog

Duygudurum Bozukluğu Nedir? (Bipolar)

16 Ağustos 2022 by in Bireysel Yetişkin Danışmanlık

Toplumda farklı şekillerde kendini gösteren duygudurum bozukluğu nedir? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Duygudurum bozukluğu, bir akıl sağlığı problemidir. Kişinin bipolar, depresyon, aşırı coşkunluk(mani) yaşadığı bir bozukluk türüdür. Gün içinde yaşanan olaylara göre kişinin ruh hali değişir. Her insan yaşamında duygusal iniş ve çıkışlar yaşar. Bu son derece normaldir. Ancak yaşanan semptomlar yani belirtiler kişinin günlük yaşamını, iletişimini ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyorsa bu durum ciddiye alınmalıdır.

Pek çok farklı belirtiyle ortaya çıkar. Yorgunluk, bitkinlik, baş ve beden ağrıları, cinsel istek ve bazen de işlev bozuklukları yaşanır. Psikoloji dalında tanı konması karışık bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmesi gereken bir bozukluktur. Zira kişilerin intihar teşebbüslerine kadar gidebilir. Dolayısıyla bu belirtiler fark edildiğinde uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.

Depresyon

Toplumda yaygın olarak görülen bir zihinsel bozukluk türüdür. Aşırı üzüntü veren durumlar, bir yakının kaybı, başarısızlık gibi travmatik nedenlerden kaynaklanır. Bu durumlara verilen normal bir tepkidir. Yaşanan bu olayların üzerinden zaman geçmesine rağmen kişi normal yaşantısına dönemiyor ve depresyonun belirtilerini yaşamaya devam ediyorsa depresyon farklı isimler alır. Bu durumlarda majör depresyon ya da klinik depresyon adıyla anılır. Birkaç farklı depresyon türü vardır. Bu tanıların konması için depresyon belirtilerinin en az iki hafta sürmesi gerekir. Bu süre aşımında kişi mutlaka uzman yardımı almalıdır. Uzman doktor hastadan öyküsünü dinler ve hasta için gerekli tedaviyi planlar.

Melankolik Depresyon

Keder, hüzün, umutsuzluk, hiçbir şeyden zevk alamama, olaylar karşısında tepki verememe gibi belirgin semptomlar gösterir. Kişi gün boyu depresif davranışlar sergiler. Bunları takiben kilo kaybı yaşanabilir. Bununla beraber suçluluk duyguları yoğundur. Melankolik depresyon tedavi edilmezse kişinin intihara sürüklenme riski taşır. Melankolik depresyonun biyolojik kökenli olduğu belirtiliyor. Bunlarla beraber kişilerin genetik yapıları, yaşanan travmalar ve hormonlar da bu rahatsızlığın nedenleri arasındadır.

Melankolik Depresyon

Psikotik Majör Depresyon

Depresyonun alt türlerinden biridir. Kişinin yanlış ama değişmeyen sabit düşünceleri vardır. Çok yaygın olmamakla birlikte halüsinasyonlar ve buna benzer semptomlar yaşanır. Ağır belirtiler gösteren nöbetler yaşanır. Kişi kendine olan güvenini tamamen yitirir. Psikotik majör depresyonda kişinin kontrol altına alınması hayati önem taşır. Bu nedenle mutlaka hastanede tedavi edilmeli ve takibi yapılmalıdır. Böylece olası intihar teşebbüslerinin ya da hastanın kendine zarar vermesini önüne geçilebilir. Bu rahatsızlığın tekrarlama riski vardır. İki kez bu rahatsızlığı geçiren kişilerin % 70 ‘i yeniden bu rahatsızlığı geçirebilir.

Katatonik Depresyon

Şiddetli depresyon türlerinden biridir. Motor davranış bozuklukları başta olmak üzere diğer semptomları gösterir. Nadir görülen bir depresyon çeşididir. Bu depresyonu yaşayan kişiler, normalin dışında hareketsiz bir yaşam sürerler. Bununla beraber çevreleriyle iletişim kurmazlar. Katatonik depresyonda kişiler tuhaf hareketler sergilerler. Bu depresyon türü şizofreni rahatsızlığının bazı dönemlerinde de ortaya çıkar.

Mevsimsel Depresyon

Mevsimsel depresyonu kış depresyonu olarak da bilinir. Bazı insanlarda son bahar ve kış aylarında ortaya çıkar. Bu zamanlarda kişide depresyon belirtileri baş gösterir. Mevsimin değişmesiyle bu belirtiler seyrekleşir ve kendiliğinden iyileşir.

Distimik Depresyon (Süreğen Depresif Bozukluk)

Distimik depresyon, fiziksel ve bilişsel semptomların daha hafif seyrettiği bir depresyon türüdür. Ancak bu türde semptomlar daha uzun süreli olarak görülür.

Bipolar 1

Ağır ve şiddetli bir bipolar bozukluk türüdür. Hastanede kalmayı gerektiren şiddette semptomlar gözlenir.Diğer bir deyişle kişide aşırı değişimlerin olduğu bir rahatsızlıktır. Bir ucu mani dönemi diğer ucu ise depresyon dönemi olarak tanımlanır. Hastalık dönemlerinin dışında kalan zamanlarda hasta genel olarak normale dönerek yaşamına normal bir şekilde devam eder.

Bipolar 2

Depresyon-mani döngülerine sebep olan bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorununu yaşayan kişiler günlük akitivitelerine devam edebilirler. Bu rahatsızlık için hastanede tedaviye gerek yoktur.

Siklotimik Bozukluk

Siklotimik bozukluk tanımlanması zor olan bozukluklardan biridir. Erken yaşlarda başlar. Sinsi bir şekilde ilerleyen rahatsızlık bipolar bozukluğun bir formu olarak adlandırılır. Yani bipolar alt türüdür. Yetişkin bir bireye siklotimik teşhisinin konabilmesi için şikayetlerin iki yıldan uzun süredir devam ediyor olması gerekir.

Siklotimik Bozukluk

Duygudurum Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?

Duygudurum bozukluğunun altında birçok farklı neden yatıyor olabilir. Genetik, biyolojik, çevresel ya da farklı faktörlerden dolayı meydana çıkabilir.

  • Aile bireylerinden birinde duygu durum bozukluğu tanısı almış birinin olması
  • Kişinin hayatında travmaya sebep olacak durumların yaşanması
  • Strese neden olacak olayların varlığı
  • Fiziksel bazı hastalıklar
  • Bazı ilaçların yan etkileri

Kişinin duygu durum bozukluğu yaşamasının nedeni araştırılmalıdır. Bu rahatsızlığın nedeni tespit edilir ve bu neden dikkate alınarak tedavi uygulanır.

Duygudurum Bozukluğu Semptomları Nelerdir?

Duygudurum bozukluklarının semptomları mevcut bozukluğun türüne göre şekillenir.

  • Her gün tekrar eden ve günün bütünü kapsayan üzüntü hali
  • intihar ve ölüm hakkında tekrarlayan düşünceler
  • İştahın kaçması ya da çok iştahlı olmak
  • Sürekli uyuma isteği ve uyku bozuklukları
  • Odaklanma zorluğu, dikkat eksikliği
  • Huzursuzluk hali
  • Sebepsiz gergin hissetme

Bu semptomlar kişiden kişiye değişir. Bazen birden çok semptom görülmesi mümkündür.

Duygudurum Bozukluğu Tanısı

Hastaya bazı fiziksel muayeneler yapılır. Diğer hastalıkların elenebilmesi için fiziksel muayeneler gerçekleştirilir. Bazı ruh sağlığı değerlendirmeleri yapılarak tanı konur.

Duygudurum Bozukluğu Tedavisi

Hastaya uygun bir tedai yöntemi uygulanır. Konuşma terapisi adı verilen bir yöntem uygulanır. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de yapılabilir. Hasta için en uygun tedavi yöntemi seçilir.

Duygudurum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Duygudurum bozukluğu birçok farklı semptom gösterir. Üzüntü, çaresiz ve umutsuzluk, halsizlik, iştahsızlık ya da aşırı yeme isteği, uyku ya da tam tersi uykusuzluk olarak kendini gösterir.

Duygudurum Bozukluğu Ne Kadar Sürer?

Minimum 7 gün devam eder. Genellikle iki hafta sürer.

Duygudurum Bozukluğu Düzelir Mi?

Tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Teşhis sonrasında kişiye uygun tedavi yöntemleriyle başarılı sonuçlar elde edilir.

Dengesiz Duygudurumu En çok Hangi Dönemde Görülür?

Genel olarak 20 yaşından önceki dönemde görülen bir rahatsızlıktır.

 

Diğer tüm içeriklerimizden faydalanmak ve online randevu için bizimle iletişime geçiniz.

Yorum yapmak için giriş yapınız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA korumasındadır. Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com