Tırnak Yeme Hastalığı
Bir davranış bozukluğu olan tırnak yeme hastalığı nedir? ve tedavisi nasıl olur gibi pek çok soru yanıt arıyor. Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de meydana gelen tırnak yeme hastalığı genel olan stresli zamanlarda görülür. Kişinin baskı altında hissettiği, güvensiz ortamlarda, endişe ve kaygı duyulan zamanlarda ortaya çıkar. Bununla beraber psikolojik birçok nedenden kaynaklanabilir.
Tırnak yeme hastalığı basit bir rahatsızlık gibi görülür ve çoğu zaman önemsenmez. Çözülebilir ve geçici bir rahatsızlık olarak düşünülür. Ancak kimi zaman bu hastalık düşünülenden çok daha uzun sürer. Dolayısıyla bu rahatsızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tırnak yeme alışkanlığı her bireyde farklı nedenden kaynaklandığı için bireylerin öncelikle bir uzmanla görüşmeleri gerekir.
İçindekiler
Tırnak Yemenin Zararları Nelerdir?
Tırnak yeme hastalığı uzun vadede birçok önemli sorunu beraberinde getirir.
- Tırnak yatakları ciddi anlamda zarar görür. İleride bunun için de bir tedavi gerekebilir.
- Tırnak görünümleri kötü bir hal alır. Estetik görüntü kaybedilir.
- Tırnaklar sürekli ağza temas ettiği için ağız ve çevresinde enfeksiyon rahatsızlıkları seyreder.
- Çene ekleminde önemli bozulmalar meydana gelir. Tırnaklar yenmesi sırasında çene sürekli zorlanır.
- Tırnaklar sürekli olarak dişlerle yendiği için diş yapısında yıpranmalar ve daha birçok dil problemi meydana gelir.
- Yenilen tırnakların kazara yutulması durumlarında mide enfeksiyonu gibi ciddi sağlık sorunları meydana gelir.
Bu tür birçok sorunla karşı karşıya kalınabilir. Dolayısıyla kişilerin bu tür rahatsızlıklar yaşamaması için tırnak yeme hastalığı için tedavi görmeleri gerekir.
Tırnak Yeme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak yeme hastalığı tedavi edilebilir. Rahatsızlığın nedeni bilindikten sonra o neden üzerine yoğunlaşılır. Yani bu davranış bozukluğuna yol açan neden tespit edilerek o nedenin ortadan kaldırılması sağlanır. Bunun için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Psikolojik nedenler üzerine hastaya bazı bilişsel ya da davranışsal terapi yaklaşımları uygulanabilir. Bu terapiler sayesinde hastaların davranışları üzerinde kontrolleri artar. Bu yöntemlerle hasta tedavi edilir.
Diğer bir önemli bir tedavi yöntemi alışkanlıkları tersine çevirme terapileridir. Bunlar farklı şekillerde gerçekleştirilir. Farkındalık eğitimi, Rahatlama eğitimi, Yetkin Müdahale Eğitimi, Acil Durum Yönetimi gibi eğitimlerle hastaya tedavi uygulanır. Tedavi şekli hastalara göre değişkenlik gösterir. Hangi hastaya hangi tedavi şekli iyi geleceği saptanarak tedaviye geçilir. Bunun için hastanın muayenesi yapılır, öyküsü alınır ve doğru bir tedavi planı gerçekleştirilir. Bu şekilde doğru ve etkili bir tedavi sağlanır. Bu tedavilerle bu davranış bozukluğundan tamamen kurtulmak mümkün.
Tırnak Yeme Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Tırnak yeme hastalığı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Temel nedenin belirlenmesi gerekir. Zira tedavinin şekli bu nedene göre şekillenir.
- Genetik Yatkınlık; davranış bozuklukları kalıtsal eğilime bağlı olabilir. Tırnak yeme alışkanlığı da kalıtsal bir eğilimle ortaya çıkabilir.
- Bebeklik dönemi; bu dönemde var olan parmak emme alışkanlığı ilerleyen dönemlerde tırnak yeme alışkanlığı olarak devam eder.
- Kaygı bozuklukları; çoğu zaman tırnak yemeyle ilişkilendirilen bir durumdur. Kaygı bozukluğu nedeniyle o durumun verdiği sıkıntıyı gidermek için başvurulan bir yoldur.
- Psikolojik nedenler; genelde bu nedenlerle ortaya çıkar.
- Öğrenilmiş davranışlar; bazı davranışlar öğrenilmiştir. Yani aileden ve yakın çevreden görülerek öğrenilir ve uygulanır.
Tırnak yeme alışkanlığının neden kaynaklandığı doktor tarafından yapılan muayeneler sonucunda tespit edilir. Daha sonra altta yatan nedene göre bir tedavi şekli belirlenir.
Tırnak Yeme Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Belirtildiği gibi tırnak yeme hastalığı birçok psikolojik ve sosyolojik nedenden kaynaklanabilir. Genel olarak bu tür nedenlerle ortaya çıkan bir davranış bozukluğudur. Ancak; bazı kişilerde bu rahatsızlık vitamin eksikliğinden kaynaklanır. Yapılan araştırmalara göre vitamin eksikliği tırnak yeme alışkanlığını tetikler. Özellikle B12 vitamin eksikliği ve denir eksikliği olan kimseler de tırnak yeme hastalığı mevcuttur.
Tırnak Yememek için Ne Yapılmalı?
Tırnak yeme alışkanlığını yenmek için ilk olarak bir uzmanla görüşülmelidir. Bu alışkanlığın nedeni araştırılmalıdır. Bu duruma sebep olan durum neyse o durum için harekete geçilir. Kişi bu tedaviler sayesinde tırnak yeme alışkanlığından vazgeçer. Bunun dışında önerilen bitkisel tedavi türleri vardır.
En sık başvurulan ise acı olan tırnak cilalarıdır. Ancak; bu yöntemler geçici ve çoğu zaman sonuç vermeyen yöntemlerdir. Zira tırnak yeme alışkanlığının altında yatan neden devam ettikçe bu davranış bozukluğu devam eder. Dolayısıyla bu alışkanlığın tamamen sona ermesi için doğru bir tedavi uygulanması şarttır.
Tırnak Yeme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle hastaların tırnak yeme alışkanlıklarının altında yatan nedenler üzerinde durulur. Bu duygusal nedenler tespit edilir. Bu duygusal faktörlerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Bunun için kişiye bir takım terapi yöntemleri uygulanır. Bununla beraber bir takım eğitimler verilebilir. Böylece bu duygusal faktörler önemli ölçüde azaltılır.
Duygusal faktörler ortadan kalktıkça hasta rahatlayacak ve tırnak yeme alışkanlığından vazgeçecektir. Elbette tırnak yeme hastalığının tedavisi belli bir zaman alacaktır. Bu noktada önemli olan hastanın tedavisini yarım bırakmaması ve kararlı bir şekilde ilerlemesidir.
Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Giderilir?
Tırnak yeme alışkanlıklarının altında yatan nedenler üzerine gerekli tedaviler görülür. Bu nedenler ortadan kalktığında tırnak yeme hastalığı da ortadan kalkmış olur.
Tırnak Yeme Neyin Belirtisidir?
Dürtü kontrol bozuklukları içinde yer alan bir rahatsızlıktır. Kişilerin psikolojik bazı durumlarında ortaya çıkar.
Tırnak Yeme Zeka Belirtisi Mi?
Bilim insanlarının tırnak yeme konusunda yaptıkları araştırma sonuçlarına göre; zeki insanların tırnak yeme eğiliminde olduğu ortaya konmuştur.
Tırnak Yeme Psikolojik Rahatsızlık Mı?
Kaygı, öfke, sıkıntı, gerilim gibi duygular tırnak yeme eğilimine sebebiyet veriyor olabilir. Aynı zamanda kişinin çevresindeki değişimlerin kişiye hissettirdiği psikolojik baskılar da tırnak yeme alışkanlığını getirebilir.
Diğer tüm içeriklerimizden faydalanmak ve online randevu için bizimle iletişime geçiniz.