Özgüven Eksikliği
Toplumda en sık görülen sorunlardan biri özgüven eksikliği problemidir. Kendini sevmek, kendine değer vermek gibi çok önemli durumları ifade eder. Bunların az olması ya da hiç olmaması kişinin hayatını derinden etkiler. Gerek aile, gerek iş gerekse sosyal yaşamda kişinin başarısız olmasına, bulunduğu ortama ayak uyduramamasına neden olur. Bu yüzden özgüvenle ilgili sorunların mutlaka çözülmesi gerekir. Bazı kişilerin bu konuda uzman yardımı almaları bile gerekebilir.
İçindekiler
Özgüven Eksikliği Neden Olur?
Özgüven sorunu birçok nedenle ortaya çıkar.
- Ebeveynlerin aşırı korumacı tavırları özgüven sorunlarına yol açar. Çocuğun hareket alanının kısıtlanması, sürekli olarak kısıtlanma yaşanması gibi.
- Özellikle çocukluk yıllarında aile içinde sürekli olarak eleştirilmek. ‘’Sen yapamazsın, beceremezsin’’ gibi sözlere maruz kalmak.
- Anne ve babanın ayrılması sonucu meydana gelen psikolojik sorunlar. Anne babanın aile içindeki şiddetli tutumları da bu duruma bir nedendir.
- Yaşanan hayal kırıklıkları, başarısızlıklar, ayrılıklara takılıp kalmak ve bunları olduğundan fazla büyütmek.
- Özel hayatta ihanete uğramak ve kandırılmak.
- Bir iş ya da okul hayatında yaşanan başarısızlıklar sonucunda başarılı olamama korkusu.
- Kişinin kendini ağır bir şekilde eleştirmesi, sürekli özeleştiri yapmak.
Tüm bunlar kişinin özgüveninde önemli yaralar açar. Çocukluk döneminde yaşanan eleştiriler, hayal kırıklıkları yetişkinlik döneminde yaşandığında kişi bunu kader olarak algılamaya başlar. Bu olumsuz düşünceler özgüven sorununu tetikler.
Özgüven Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Özgüven eksikliği olan kişilerde birçok belirti gözlemlemek mümkün.
- Bir iş ya da bir görev söz konusu olduğunda başaramama korkusu yaşarlar ve yapamayacaklarını düşünürler.
- Yapılan her eleştiriyi anında kabullenirler. Bunun için kendilerini acımasızca eleştirirler.
- Özgüven eksikliği yaşayan insanlarda karar vermek oldukça zordur. Kendi düşünceleri güvenmez daha çok başkalarının ne düşündüğünü önemseyerek karar almaya meyillidirler.
- Problemler yaşandığında yenilgiyi en baştan kabul ederler.
- Yeni ortamlara girmekten korkarlar. Yeni arkadaşlar, yeni ortamlar korkutucu görünür. O ortamda söze başlamak ya da sohbete dahil olmakta zorluk çekerler.
Tüm bunlar özgüven sorunlarına işaret eder.
Özgüven Problemlerini Aşmanın Yolları Nelerdir?
Özgüven problemlerini aşmak ve özgüveni artırmak için öncelikle kişinin kendini sevmesi gerekir. Her birey özeldir. Kişi kendini özel hissetmeli ve değerini bilmelidir. Kişinin kendine değer vermesi çevresindekilerin kişiye vereceği değeri değiştirir. Çevrenin davranışları da değişir.
Fazla eleştiriden kaçınmak gerekir. Kişi her yaptığını sorgulamamalıdır. İnsan hayatında hatalar olur. Kimse hatasız olamaz. Hatalardan dolayı kendini sürekli suçlamak yerine bunlardan ders çıkarmak daha doğru olur.
Öz güven sorunu özel yada sosyal hayattan kaynaklanıyorsa çevredeki insanları değerlendirmekte fayda var. Çevrede bulunan kişiler olumsuz kişilerse bu insanlar kişinin öz güven sorunlarını tetikler. Bunun için enerji düşüren, öz güveni zedeleyen insanlardan uzaklaşmak gerekir.
Sağlıklı Özgüven Nedir?
Sağlıklı özgüven için birçok tanım mevcut. Sağlıklı özgüven kısa bir tanımla; kendi değerini bilmek ve kendine güvenmektir. Kendine saygı duyan, düşünce ve duygularında kendinden emin kişiler sağlıklı özgüvene sahiptirler. Özgüven, öz sevgi, öz saygı, öz benlik gibi kelimelerle eş değerdir. Elbette bu noktada kibirli olmak, herkesten üstünmüş gibi davranmak sağlıklı özgüvenin bir parçası değildir. Aksine bu tür olumsuz davranışlar başka psikolojik sorunların varlığına işaret eder.
Özgüven Nasıl Oluşur?
Özgüven oluşması zaman içinde birikimle meydana gelir. Çocukluktan itibaren büyüme çağında ve devamında elde edilen birikimli bir duygudur. Başarılar, başarısızlıklar, travmatik durumlar, okul hayatı ve hayatta yaşanan her durumla şekillenir. Aile ve yakın çevreyle olan ilişkiler de özgüven üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu süreç içinde yaşanan olumlu durumlar özgüveni yapılandırıp artırırken olumsuz durumlar da özgüven üzerinde ciddi sorunlara neden olur. Özgüven sorunlarının çoğunun altında yaşanan travmatik durumlar söz konusudur.
Özgüven Nasıl Kazanılır?
Özgüven yıllar içinde gelişir. Bireyde özgüven sağlıklıdır ya da özgüven sorunları vardır. Özgüven sorunlarının azaltılması ve özgüvenin artırılması için önemli adımlar atılabilir.
- İlk adım kişinin kendini her şeyiyle kabullenip sevmesidir. Kişi kendini sevdiğinde çevresindekilerin de ona bakışı ve sevgisi değişecektir.
- Diğer önemli adım ise olumsuz düşüncelerden sıyrılmaktan geçer. Olumsuz düşünceler kişiyi aşağıya çeker. Bu yüzden bunların yerine olumlu düşünceler geliştirilmesi gerekir.
- Özeleştiri faydalıdır. Kişinin kendini geliştirmesi, yanlışlarını görmesi ve doğru davranış biçimleri geliştirmesi adına gereklidir. Ancak sürekli ve sert özeleştiriler özgüveni yok eder.
- Dış görünüşe önem verilmelidir. İnsan ne kadar iyi görünürse o kadar iyi hisseder. Kişisel bakım ihmal edilmemelidir. Bu kişiyi sosyal ortamlarda ön plana çıkarır. Bu da özgüven üzerinde olumlu etki yapar.
- Kişi, kendi düşüncelerine ve duygularına saygı duymalıdır. Düşünce ve duygularının arkasında durmalıdır. Kişinin bu net ve dik duruşu çevresindeki insanların da ona saygı duymasını sağlar. Çevreden görülen bu saygı kişinin özgüvenini artırır.
- Özgüveni zedeleyen ağır travmalar ya da durumlar mevcutsa kişi bir uzmandan yardım almayı tercih edebilir. Bu travma ya da durumlarla başa çıkılırsa özgüveni geliştirmek çok daha kolay olur.
Bu adımlar sayesinde özgüven gelişir. Özgüveni gelişen kişi hayatında çok daha fazla başarılı olma şansı elde eder.
Özgüven Eksikliği Olan İnsanlar Yapmalı?
Kişi olumsuz yanlarından daha fazla olumlu yanlarına yönelmelidir. Hatalarından ders çıkarıp onları bir kenara bırakmalı ve kendinden emin adımlarla ilerlemelidir.
Özgüven Eksikliği Olan İnsanlar Nasıl Davranır?
Sosyal ortamlarda çekingen, suskun, içe kapanık halleriyle dikkat çekerler.
Özgüveni Artırmak için Neler Yapılmalıdır?
Özgüven artırmanın etkili yolları hakkında pek çok yayın mevcut. Bunlardan yararlanmak ve bunun için gerekli adımları atmak yararlı olur.
Özgüven Eksikliği Nasıl Kazanılır?
Kararla doğru adımlar atılarak bu durumun üstesinden gelinir.
Diğer tüm içeriklerimizden faydalanmak ve online randevu için bizimle iletişime geçiniz.