Tourette Sendromu (Tik Bozuklukları) Nedir?
Toplumda tik hastalığı olarak da bilinen tourette sendromu (tik bozuklukları) nedir? sorusu sıklıkla soruluyor. Tourette sendromu basit bir tanımla; nörolojik bir bozukluktur. Çocukluk çağında sıklıkla görülen bu rahatsızlık kişide istemsiz davranışlara neden olur. Göz kırpmak, omuz silkmek gibi pek çok davranış olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra ses olarak da kendini gösterebilir.
Genel olarak 2 ile 15 yaş arasında görülür. Erkek çocuklarda çok daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Pek çok tedavi uygulaması mümkün olmasına karşın kesin bir tedavi planı söz konusu değildir. Uygulanan tedavi planlarıyla tourette sendromunun belirtileri önemli ölçüde kontrol edilebilir hale gelir.
Tourette sendromu olan kişiler normal zeka seviyesine sahiptirler. Bu sendrom kişilerin yaşam süreleri üzerinde bir etkiye sahip değildir. Uzun yıllar devam eden bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık artan ve azalan bir grafikle seyreder. Günlük yaşamda rahatsız edici bir durumdur. Kişiler toplum içinde bu tikleri yapmamak için kendilerin zorlarlar ve yapmazlar. Ancak bu durum tiklerin daha çok tetiklenmesine sebep olur.
İçindekiler
Tourette Sendromu Kimlerde Görülür?
Erkeklerde daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Her 10.000 kişiden 2-5 kişide görülür. Bir sinir sistemi bozukluğudur ve genetik sebeplerle kendini gösterir.
Tourette Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
Sendromun tanısında bazı belirleyiciler mevcuttur. Kişide motor ve vokal tiklerin bir arada olması bu sendromun tanısını mümkün kılar. Tiklerin başka hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığına dair bir takım tetkikler yapılır. MR görüntülemesi, kan tahlili gibi yöntemler uygulanarak sendromun tanısı konur.
Tourette Sendromu Nedeni Nedir?
Bu sendromun nedeni kesin olarak bilinmez. Tourette sendromunun nedeninin genetik bir bozukluk olduğu öngörülmektedir. . Genetik değişikliklerin anne ya da babadan çocuğa geçtiği, anne karnındayken genetik değişikliğin geliştiği düşünülür.
Sendrom üzerine yapılan bazı çalışmalarda beyindeki sinir hücrelerinin çalışmasını düzenlemekte olan kimyasal sistemlerde meydana gelen dengesizliğin bu hastalığa sebep olduğunu ortaya koymuştur. Elbette toulette sendromunun nedeninin tespit edilebilmesi için kişinin öyküsünün alınması ve bir takım tetiklerden geçmesi gerekir. Bu adımlardan sonra hastaya tanı konarak tedaviye başlanır.
Her Tik Tourette Sendromu Mudur?
Beliren her tik bu sendroma işaret etmez. Zira tikler farklı sebeplerden kaynaklanarak ortaya çıkabilirler. Tourette sendromu tanısının konabilmesi için var olan tiklerin bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor olması gerekir. Bununla beraber bu tiklerin kompleks olarak bulunması bu sendrom belirtilerindendir. Tanının konması için hastanın öyküsü dinlenir ve tanı bu şekilde konulur.
Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Tourette sendromu farklı belirtiler gösterir.
Basit tikler ve karmaşık tikler olarak farklı belirtiler gösterir. Basit tikler, ani ve kısa süreli tiklerdir.
- Gözleri hızlı hareket ettirme
- Burun çekme ya da burun seğirmesi
- Kafa sallama
- Bazı ağız hareketleri
Karmaşık tikler ise basit tiklerden daha farklı şekilde seyreder. Hareketlerin daha belirgin olduğu ve koordineli tiklerdir.
- Aniden gelişen, hızlı ve kontrol edilemeyen kas kasılmaları (motor tikler)
- Kendi etrafında dönmek
- Nesnelere dokunmak ya da onları koklamak
- Atlamak
- Belirli bir kalıp dahilinde adım atmak
- Görülen bazı hareketleri tekrar etmek
- Müstehcen hareketler yapmak
- Toulette sendromunda vokal tikler mevcuttur.
Basit vokal tikler; Homurdanma, boğaz temizleme, öksürme ya da havlama gibi belirtiler gösterir.
Karmaşık vokal tiklerde ise; kendi sözlerini tekrar etme, başka birinin sözlerini tekrar etmek, küfürleri tekrar etmek ya da küfürlü sözler söylemek, tekrarlayan sesler gibi belirtiler gösterir. Bu belirtilere göre hasta için tedavi yöntemi uygulanır.
Bunun gibi belirtilerle kendini gösterir. Herkeste aynı belirtilere neden olmayabilir. Tiklerin belirtileri genellikle 3 yaşından sonra görülür. Tiklerin şiddeti ve sıklıkları belli dönemler olabilir. Diğer bir deyişle bazı zamanlar bu tikler şiddetlenirken bazı zamanlar seyrekleşebilir. Belirtiler yorgunluk, anksiyete, heyecan verici durumlar, panik hallerinde çok daha şiddetli şekilde görülebilir. Bu bilgilerin doktorla paylaşılması son derece önemlidir.
Tourette Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tourette sendromu için kesin ve net bir tedavi yöntemi mevcut değil. Ancak uygulanan bazı tedavi yöntemleriyle bu sendrom kontrol altına alınıyor. Tikler bazı kimselerde günlük yaşamı etkilemez ve kişiyi rahatsız edecek boyutlarda değildir.
Ancak tikler şiddetliyse ve kişinin hayatına zarar veriyorsa tedavi şarttır. Tourette sendromu farklı birkaç tedavi yöntemiyle tedavi edilir. Bu tedavilerden biri ilaç tedavisidir. Diğer yöntem ise davranışsal tedaviler uygulanır.
Tedavi sırasında çocuk ve ailesi bilgi verilir. Aileye çocuğa nasıl davranması gerektiği konusunda rehberlik edilir ve bu konuda aileye eğitim verilebilir. Eğer çocuğun okul ve sosyal yaşamında ciddi zorluklar yaşanıyorsa ilaç tedavisine başvurulur.
Tik Neden Olur?
Aile, okul ve sosyal ortamlarda yaşanan kaygılar, panikler ve daha birçok çevresel faktör buna neden olabilir. Bununla beraber sendromdan kaynaklı olarak tikler yaşanabilir.
Tik Nasıl Geçer?
Muayeneler sonrasında ilaç tedavileri ya da destekleyici psikoterapilerle tedavi yapılır.
Tik Nasıl Tedavi Edilir?
Tiklerin ilaçla tedavisi mümkündür. Pimozid, Olanzapin, Risperidon gibi birçok ilaçla tedavi gerçekleşir.
Tik Uyurken Olur Mu?
Uyku sırasında tik olması azalır. Uyku sırasında devam eden tikler hareket bozukluklarına işaret eder ve bunların tanısında önem taşır.
Tourette Sendromu Ne Demek?
İstemsizce ortaya çıkan bir ya da birden fazla tikle kendini gösteren bir sinir sistemi bozukluğu durumudur.
Tourette Sendromu Geçer Mi?
Tourette sendromu genel olarak yirmili yaşlardan sonra kaybolur ya da bu sendromun belirtileri ciddi oranlarda azalmaya başlar.
Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Göz kırpma ya da devirme, göz ve burunda seğirmeler, baş sallama, muz silkme, dişleri sürtme gibi birçok belirti gösterir.
Diğer tüm içeriklerimizden faydalanmak ve online randevu için bizimle iletişime geçiniz.